- Обяснете,  защо Лукашенко беше замесен в тази схема?  Ще

...
- Обяснете,  защо Лукашенко беше замесен в тази схема?  Ще
Коментари Харесай

Павел Латушко, заместник на Тихановская в Беларус: Пригожин, готвачът на Путин, може да стане готвач на Л...

- Обяснете,  за какво Лукашенко беше забъркан в тази скица?  Ще се съгласи на тази договорка Пригожин да бъде в Беларус?

 

- Първо желая да кажа, че ние не го признаваме за президент и ще помолим всички наши сътрудници да се въздържат от купата " президент ". Той в никакъв случай не е бил избиран и в никакъв случай няма да бъде президент на Беларус. Това е невероятно.Лукашенко извършва техническа задача - той е просто стрелочник, присъединил се в този развой с помощта на някакви контакти Лукашенко е марионетка. Това е индивидът, който в полза на Кремъл изпълняваше техническа функционалност. 

 

Да се каже, че той може да даде някакви гаранции за Пригожин, е просто смешно. Може ли да го освободи от наказателна отговорност? Не. Може ли да му даде единодушие да влезе от територията на Русия на територията на Беларус, с цел да бъде освободен от съветските управляващи? Не. Може ли да подсигурява сигурността си на територията на Беларус? Не. Той извършва техническа задача - той е просто стрелочник, който се включи в този развой с помощта на някакви контакти. Две управляващи: едната власт, която фактически влезе в пандиза, и втората власт, която занапред ще получи подобен статут, тъй като сигурно ще влезе в пандиза или в Хага, или в границите на национално правосъдно произвеждане.

 

- Днес е доста неправилно Лукашенко да се възприема като миротворец. Някои западни медии започнаха да го поясняват по този метод. Каква е неговата мироопазваща задача?

 

Че е избавил Путин? Или че той спря войната? Именно той оказа помощ на Путин да се задържи на трона. Това значи ли, че той е миротворец, с цел да продължи войната, украинският народ да страда още повече, украинските жители да умират?

 

Миротворецът ли е в задържането на хиляди политически пандизчии в пандизите в Беларус, които умират, тъй като не им се обезпечават медицински грижи? Затова, когато чета такива материали в западните медии, несъмнено, ми настръхва косата, какъв брой елементарно е да заблуждаваме някои анализатори и политици за ролята на Лукашенко.

 

Лукашенко, несъмнено, е остроумен човек - ще мине сред капките. Но би трябвало да бъдем реалисти по отношение на ролята му. Това е индивидът, който приготви войната дружно с Путин. Това е индивидът, който на 4 ноември 2021 година дружно с Путин подписа военната теория на съюзната страна, даде единодушие за разполагането на съветската формация, с помощта на която беше осъществена страшната експанзия от север към Киев от територията на Беларус. И в този момент е миротворец?

- Независимо от ролята на Лукашенко в този развой, в този протест и неговия край, доколкото разбирам, беларуската съпротива е възприела тези съботни събития като някакъв исторически миг. Струваше ми се по този начин от изказванията, направени от Сахащик и Тихановская, наред с други, че в този момент, когато имаше протест в Русия, беларуските военни по някакъв метод могат да застанат на страната на опозицията против Путин. Възможно ли е това?

 

- Да, несъмнено, като член на Съвместния временен комитет, заместител в кабинета на Светлана Тихановская, ние незабавно свикахме съвещание - изключително съвещание на нашето преходно държавно управление. Създаден е действен щаб, управителен от представител по въпросите на защитата подполковник Сахащик. Започнахме връзка с всички организации, които бързо откликнаха на апела ни да се съберем и да разработим проект за деяние. Планът към този момент съществуваше авансово - това е проектът Перамога, който беше признат преди началото на втората фаза на войната и в този момент се актуализира. Също по този начин установихме контакт с доброволчески елементи от беларуски военнослужещи, които се бият в редовете на въоръжените сили на Украйна - несъмнено, при изискване, че те, несъмнено, преди всичко се подчиняват на заповедите на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна. Но имаше връзка и ти чу, апропо,

 

Затова, несъмнено, виждайки, че Пригожин наближава Москва, ние разбрахме, че се отваря прозорец за опция. И за нас беше фундаментално значимо да използваме тази опция. Издадохме надлежно публично изказване, както и тези изказвания, които споменахте. Така че ние в действителност се подготвихме за тази история.

Ако лодката с Путин беше потънала, тя щеше да повлече на дъното и диктатора Лукашенко

 

Лукашенко разбра, той плаваше и към момента плава в една лодка с Путин. Няма значение къде ще бъде дупката: под креслото на Путин или под креслото на Лукашенко. Лодката отново ще потъне. Затова Лукашенко се втурна да помогне на Путин да избави живота си. Не живота на Путин, а неговият личен. Защото в случай че лодката беше потънала с Путин, тя щеше да повлече на дъното и диктатора Лукашенко. И това беше цялата идеология и философия на дейностите на Лукашенко. Той разбра, че той ще бъде идващият, тъй като беларуският народ ще въстане. А мотивацията беше толкоз голяма – не го помня от 2020 година Може би последно това се случи при започване на 2021 година Огромна мотивация за връзка с беларуси в Беларус, с всички начинания, които бяха подготвени да работят, и повече от 10 от тях незабавно дадоха отговор. И през вчерашния ден към момента се водеха договаряния в границите на оперативния щаб.

Освен Лукашенко, както казвате, всички ли схващат, че този протест Пригожин мощно отслабва позициите и на Путин, и на Лукашенко?

 

- Между другото, рейтингът на Лукашенко набъбна в очите на руснаците. Сега той самичък си сътвори проблем, обвързван с обстоятелството, че известността му в Москва надвишава тази на Путин.  Затова от съветска страна бих следил доста деликатно дейностите на Лукашенко. Сега той самичък си сътвори проблем, че известността му в Москва надвишава тази на Путин.

 

Ако приказваме за протичащото се в Минск, нашите източници оповестиха, че още в два през нощта той свика заседание на чиновниците по сигурността, по този начин наречените членове на Съвета за сигурност, прекъсна присъединяване си в младежкия бал.

 

Още сутринта генералният щаб на въоръжените сили на Беларус заседава оперативно,

 

Лукашенко организира няколко телефонни диалога с Путин - най-малко четири. Беше прегледан въпросът за изпращане на бригада от силите за специфични интервенции, Витебската бригада, в Москва, с цел да помогне на Путин. Дори съветски транспортни самолети към този момент започнаха да идват.

- Путин ли изиска това или беше самодейност на Лукашенко?

 

- Мисля, че това беше разисквано от двете страни. Пак споделям, Лукашенко е първият човек след Путин, който е по-заинтересован от всеки различен в това да няма прелом или каквито и да е революционни дейности в Москва. Това значи край за него. Минути, часове, седмици - и обстановката в Беларус щеше да се промени. Затова Лукашенко беше доста деен.

 

Що се отнася до силите за сигурност, всички те бяха в офисите си в събота. Беше работен ден. Имаше информация, че вътрешните войски са приведени в бойна подготвеност, тъй като се опасяват от беларуските доброволци, опасяват се от интензивността на беларусите вътре в страната.

 

- Този готвач Пригожин ще отиде ли в Минск, в двореца на диктатора?

 

- Ако приказваме за това, че Вагнеровците ще дойдат в Беларус, то това е доста сериозно. Вчера се организира съвещание на щаба - Лукашенко има подобен действен щаб, той го сътвори през 2020 година след митингите. Силовите органи се оповестиха против навлизането на вагнеровци в Беларус. Те схващат, че това е дестабилизация на ситуацията вътре, това са проблеми със сигурността. Но кой знае, Пригожин може да стане и готвач на Лукашенко. И тогава този готвач, къде ще отиде?  В Минск, в двореца на диктатора?

 

Превод Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР